Tällä ohjeella olen tehnyt sukulaisille ja tuttaville saaristolaisleipää. Hieman pitkä on tämän valmistusprosessi, mutta kyllä sen arvoinen.

1238953480_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1 l Piimää


75 g hiivaa


3 dl siirappia


3 dl kaljamaltaita


3 dl vehnäleseitä


3 dl ruisjauhoja


1 rkl suolaa


10 dl vehnäjauhoja


Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva, siirappi, maltaat, vehnäleseet, ruisjauhot,

suola ja vehnäjauhot.

Anna taikinan nousta 1-1½ tuntia.


Voitele tai laita leivinpaperia kahteen kahden litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin.

Voitele tai laita leivinpaperia kahteen kahden litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin.

Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat

kypsyneet1½ tuntia valele siirappivedellä (en kyllä aina ole valellut).


Anna leipien tekeytyä viileässä pari - kolme päivää niin leivät on parhaimmillaan.